Билков сироп против упорита кашлица –
естествена грижа за белите дробове
Кашлицата не е просто симптом – тя е сигнал от тялото, че нещо трябва да бъде освободено.
Всяка билка, която използвам, има своя роля в този процес - една ще успокои раздразнената лигавица, друга ще подпомогне отхрачването, а трета ще създаде защитен слой върху дихателните пътища.
Природата не просто лекува – тя възстановява баланса в организма.
В моята практика като фитотерапевт съм се убедила, че някои билкови комбинации действат като хармонично подредена лечебна мелодия – те не заглушават кашлицата насила, а я насочват по естествения ѝ път към облекчение.
Такъв е и този билков сироп, в който съчетавам силата на подбела – билката на диханието, боровите връхчета – ароматния пазител на белите дробове и исландския лишей – древния лечител на раздразненото гърло.
За да подсилим действието на тези билки, използвам меласа* – тъмната минерална есенция, която не само подслажда, но и подхранва организма в моментите на изтощение.
Този сироп не е просто лекарство, а цялостен лечебен ритуал, който подкрепя тялото да се възстанови естествено.
Сега ще споделя с вас тази изпитана рецепта, която приготвям за моето семейство, така че всички, които търсят натурална грижа за своето здраве да си помогнат.
Билков сироп против упорита кашлица – рецепта
Когато създавам билкови сиропи, винаги търся синергия между съставките – билките трябва да се допълват, така че да подпомогнат тялото на различни нива.
Подбелът омекотява и успокоява гърлото, като същевременно подпомага изчистването на секретите.
Боровите връхчета действат като природен антисептик и разширяват бронхите.
Исландският лишей покрива лигавицата със защитен слой, намалявайки раздразнението.
Меласата дава необходимите минерали за възстановяване на организма след болест и подсилва ефекта на билките.
Тази рецепта е особено ефективна при продължителна, суха или дразнеща кашлица, бронхити и възстановяване след инфекции на дихателните пътища.
Необходими съставки:
30 г подбел (Tussilago
farfara) – успокоява възпалението, улеснява отхрачването
30 г борови връхчета (Pinus spp.) – съдържат смоли и етерични масла
с антисептичен ефект
20 г исландски лишей (Cetraria islandica) – защитава лигавиците, укрепва
имунитета
500 мл вода (дестилирана
или изворна) – извлича активните
вещества от билките
250 мл меласа – богат източник на желязо, калций и магнезий или небетшекер (като
алтернативен подсладител)
1 с.л. лимонов сок (по желание) – допълнителен витамин С
Приготвяне на сиропа
Първо се приготвя билкова отвара
Смесете подбела, боровите връхчета и исландския лишей в съд с 500 мл вода. Оставете на слаб огън и варете 15-20 минути под капак, за да не се загубят летливите вещества.
Прецедете течността през фина цедка или марля.
След това се добавя меласата или небетшекер
Към топлата, но не вряща отвара, добавете 250 мл меласа или разтопен небетшекер. Разбъркайте добре, докато напълно се разтвори.
Вашият билков сироп е готов!
Прехвърлете сиропа в стъклена бутилка, затворете добре и съхранявайте в хладилник.
Срокът на годност е 1 месец след като се отвори.
Препоръчителна
доза на прием:
Възрастни: 1 с.л. сироп сутрин и вечер 15 минути преди храна, може да се
разтвори в чаша топла вода, чай или плодов сок - за срок от 14 дни.
Деца (3-12 години): по 1 ч.л. сироп сутрин и вечер 15 минути преди
храна, може да се разтвори в чаша топла вода, чай или плодов сок - за срок от
14 дни.
Важно: Винаги се консултирайте със специалист преди да ползвате билкови
продукти на деца.
Противопоказания: Индивидуална
непоносимост, подбелът не се препоръчва за бременни и
кърмачки.
Исландският лишей може да предизвика алергична реакция при чувствителни хора.
При деца под 1 година не се препоръчва употребата на този сироп.
Бъдете здрави!
Фитотерапията като естествена грижа за здравето
Природата ни дава всички необходими средства, за да се справим със сезонните неразположения, стига да знаем как да ги използваме.
Като фитотерапевт вярвам, че лечението с билки не е просто прием на растителни екстракти, а дълбока връзка с природата и нейните лечебни сили.
Този сироп е пример за това – обединява три мощни билки и природен подсладител в едно цяло, което работи в хармония с тялото.
Вместо да потиска симптомите, той помага на организма да се справи сам и да се възстанови по естествен начин.
Може да се използва както самостоятелно, така и в комбинация с медикаментозна терапия, в зависимост от нуждите на организма.
Из Сборник "...от старите тефтери на дядо...и нещо от
мен" Елионора Недялкова
Като фитотерапевт уточнявам, че всяко тяло е индивидуално и преди всякакъв
прием на билки е необходима консултация с фитотерапевт!
Бъдете отговорни към живота и здравето си - не препоръчвам САМОДИАГНОСТИРАНЕ И
САМОЛЕЧЕНИЕ!
изготвил: инж. Елионора Недялкова - консултант - фитотерапевт
*Меласата от захарно цвекло е гъст, тъмнокафяв сироп, получен като вторичен продукт при извличането на захарта от захарното цвекло (Beta vulgaris). Тя съдържа остатъчни захари, минерали (като калций, магнезий, калий и желязо), органични киселини и други полезни вещества. Въпреки че има сладък вкус, тя е по-малко концентрирана от чистата захароза и се използва както в хранително-вкусовата промишленост, така и в селското стопанство (като фуражна добавка) и в някои традиционни лечебни практики.