За първи път направих сироп от гърличе, след като видях, как най – малкия ми син Георги сладко си похапва от неговите плодчета.
След като приготвям билкови сиропи от различни и разнообразни билки и билкови смеси за лечение и като помощно средство към различни заболявания, реших, че е време да опитам и нещо ново.
След като приготвям билкови сиропи от различни и разнообразни билки и билкови смеси за лечение и като помощно средство към различни заболявания, реших, че е време да опитам и нещо ново.
Преди да напиша рецептата, ще ви споделя една забавна случка с ягодките на билката Гърличе.
Сока на 5 лимона – прецеден
Пчелен натурален мед – 300 грама
сушен бъзов цвят (от свирчовина) – 5 китки
Из "Гърличе: Еликсирът на здравето и дълголетието" - Елионора Недялкова (Графиня Дьо Шарки)
В нашата билкова ферма "Магическо биле" отглеждаме билката и едно лято (през 2016 година) когато започнаха да узряват плодовете, забелязах, как малкия заобикаля лехите и очите му все в червените ягодови плодове на Гърличето.
Имаше още една седмица, докато се събере билката и за това с най – сериозния си тон му направих забележка като му казах да не пипа ягодките с ръце.
И това което направи, ме остави без думи – нашия Георги коленичи между лехите и започна да обира плодовете с уста, с ръце на гърба!
Синовете ни са Аутисти и са невербални, но определено имат интересно възприятие за света около тях.
Ето и рецептата за билков сироп от гърличе
Необходими продукти за сиропа:
Билка гърличе стрък и плод – сурова – около 1 кгСока на 5 лимона – прецеден
Пчелен натурален мед – 300 грама
сушен бъзов цвят (от свирчовина) – 5 китки
Сиропът се прави с варен мед
Как се приготвя варен мед:
В чист съд слагате 300 грама пчелен натурален мед и заливате с един литър вряща вода. Разбърквате много добре меда, докато се разтопи. Покривате с тензух и оставяте за 24 часа.
На другия ден в чиста и суха тенджера (ползвам съдове с инокс), на водна баня, на тих огън оставяте медената вода да ври 10 минути.
След това добавяте билката гърличе, нарязана на ситно с целите плодчета и бъз цвят.
Оставяте да къкри на тих огън за половин час, като периодично се разбърква с дървена или силиконова лъжица.
Когато сиропа е готов, сваляте от котлона и добавяте лимоновия сок.
Оставяте да изстине, след което прецеждате през три ката тензух и разливате в сух стъклен съд.
Съхранява се в хладилник или на тъмно и прохладно място, далеч от пряка слънчева светлина.
При сервиране може да добавите няколко листенца лофант или мента.
Ние го разреждаме с натурална газирана вода!
Билката гърличе и нейните полезни свойства:
Билката гърличе, известна още като свински ягоди е известна със своите лечебни свойства. Тя съдържа витамини и минерали като витамин А, витамин С, желязо и калций. Тя се използва традиционно за лечение на различни здравословни състояния, включително стомашни проблеми, респираторни инфекции и дори кожни заболявания.
Също така, билката гърличе се счита за добър източник на антиоксиданти, които помагат на организма да се бори със свободните радикали и да поддържа здравето на клетките.
Бъз цвят и неговите ароматни лечебни свойства:
Бъз цвят, също така известен като цвят от свирчовина, е познат с антивирусните си и антиоксидантни свойства.
Той съдържа биоактивни съставки, които могат да помогнат при симптомите на студени и грипни инфекции. Освен това бъзовият цвят има деликатен и приятен аромат, който го прави отличен избор за добавяне към билков сироп."
Из "Гърличе: Еликсирът на здравето и дълголетието" - Елионора Недялкова (Графиня Дьо Шарки)