Квас от червено цвекло!
Как да бъдете здрави и да имате силна имунна система?
Из „Диви истории“ или как диагнозата Аутизъм влезе в живота на семейството ни" - от Сборник "...от старите тефтери на дядо...и нещо от мен" Елионора Недялкова
Без паника и стрес - природата се е погрижила за всичко, за да бъдем здрави и силни!
Днес ви предлагам да си припомним как се прави квас от червено цвекло!
На синовете ни с диагноза Аутизъм, този позабравен квас ни го препоръча академик Трескунов през 2014 година, след като се свързахме с него в търсене на алтернативни лечения за децата.
Още в миналото нашите предци са използвали ферментацията на плодовете и зеленчуците - в различни сезони и за лекуване на различни болежки!
Важното при квас от червеното цвекло е неговата ферментация!
Същата рецепта е споделена и в книгата на Sally Fallon "Nourishing
traditions", но е претърпяла много и разновидни промени.
Самата Сали Фалън казва в своята книга:
„Тази напитка е ценна с лечебните си качества и като храносмилателно
средство."
Цвеклото е просто заредено с хранителни вещества.
Една чаша от 100 мл сутрин и вечер е отличен тоник за кръвта, подпомага храносмилането, алкализира кръвта, прочиства черния дроб, подсилва кръвта,премахва алергии и храносмилателни проблеми, добро е за лечение на камъни в бъбреците и други заболявания. Предпазва от вируси и инфекции и различни тежки заболявания "
Освен това, червеното цвекло и квасът съдържат големи количества
жизненоважни макро и микроелементи: калций, магнезий, калий, натрий, манган,
мед, хлор, флуор, цинк, бор, литий, молибден, кобалт и два рядко срещани в
плодовете и зеленчуците – рубидий и цезий.
Цвеклото е добър източник на фолиева киселина.
Квасът от цвекло е много ефикасен при анемии, предотвратява
образуването на тромби, развитието на бактерии, спомага работа на черния дроб и
бъбреците.
Бетанинът има изключително противовъзпалително и детоксициращо действие,
действа като антиоксидант.
Лабораторните изследвания доказват, че оцветителя бетанин може да възпрепятства
нарастването на раковите клетки в тъкани като: черва, стомах, нерви, бял дроб,
млечни жлези, простата, тестиси.
Споделям ви нашата рецепта, която ни е дала най - добри резултати (по препоръка на академик Трескунов)
Рецепта за Квас от червено цвекло
Описаните количества са за 3 литров буркан
Вземат се 3 глави червено цвекло , 2 ч. л. каменна сол (или морска), 1/4 чаена
чаша суроватка или цвик (може да се ползва и сок от кисело зеле).
За да има положителен резултат като имуностимулатор е добре да се добавят и
няколко резенчета суров джинджифил, 3 - 4 карамфилови пъпки и 1 - 2 семена от
кардамон (ако понасяте миризмата на анасон може да добавите и анасон семена 1/2
чаена лъжичка)
Приготвяне:
Ние ползваме глинено гърне в което слагаме кваса - нарязват се на ситно на
кубчета цвеклото, което предварително е измито, корен от джинджифил се нарязва
на ситно (или се настъргва на ренде) и след това се слагат в тензухена торбичка
подправките.
Всичко това се залива със сока от кисело зеле или суроватката и се долива със
студена преварена вода (или изворна вода).
Покрива се и се оставя на тъмно и топло място да ферментира - обикновено около
седмица.
Ферментацията е приключила, когато се появят балончетата въздух както при
газираната вода.
Квасът трябва да има солен, земен вкус и аромат, подобно на цвеклото.
Прецежда се и се прилива в стъклени бутилки - съхранява се в хладилник
- приема се по една чаша сутрин и вечер преди хранене!
Противопоказания: Индивидуална непоносимост.
Бъдете здрави!
Из Сборник "...от старите тефтери на дядо...и нещо от
мен" Елионора Недялкова
Като фитотерапевт уточнявам, че всяко тяло е индивидуално и преди всякакъв
прием на билки е необходима консултация с фитотерапевт!
Бъдете отговорни към живота и здравето си - не препоръчвам САМОДИАГНОСТИРАНЕ И
САМОЛЕЧЕНИЕ!
изготвил: инж. Елионора Недялкова - консултант - фитотерапевт