Огненият еликсир на Графиня Дьо Шарки

10 Октомври 2025г.
Огненият еликсир на Графиня Дьо Шарки
Огненият еликсир на Графиня Дьо Шарки

Манастирска рецепта за пречистване на кръвта и подсилване на организма


Понякога времето не разделя хората, а ги свързва – с нишки, невидими и живи.
Такива са нишките между мен и моите дядо Иван и баба Кина – онези, които са носили знанието като пламък през годините.
От техните стари тефтери идва и тази рецепта – споделена от игуменката в един манастир в Бретан през 30-те години на миналия век.

Дядо Иван е записал думите ѝ със ситен почерк, а баба Кина ги е пренесла в делничния живот – приготвяйки еликсира в глинен съд, когато зимата се спуска над земята и кръвта има нужда от топлина.
Тогава виното и цвеклото се съединяват – земя и слънце, тяло и дух – и раждат онова, което монахините наричали vin de feu, виното на огъня.

Тази рецепта е пътувала през времето, през техните ръце и спомените ми, докато стигна до мен.
Аз само добавих своята нишка – карамфиловите пъпки, ароматни и силни, които запечатват еликсира с огън и защита.


Историята зад рецептата

В манастирите на Бретан това вино се е приготвяло в края на есента, за укрепване на организма след дълги пости и студ.
Служело е като естествен тоник при анемия, отпадналост и изтощение.
Пиели го по малко – сутрин и вечер – а в най-студените дни го подгрявали и добавяли щипка черен пипер, за да „раздвижи кръвта и изкара студа от костите“.


Необходими съставки за 1 литър еликсир
1 литър домашно червено вино (сухо, отлежало)
4 средни червени цвекла (около 400–500 г) нарязани
5–7 стръка индрише
5 с.л. натурален пчелен мед (билков)
5 карамфилови пъпки (моята добавка – за огън, аромат и защита)

Как да си го приготвите у дома
Начин на приготвяне:
Използва се глинено високо гърне (гърне - чорба)

Това е тайната на този еликсир. 

Винаги се ползва чисто, измито само с гореща вода и подсушено на въздух.


Първо в него се поставя нарязаното червено цвекло – плътно, свежо, с мирис на пръст и живот.
След това се добавят листата и стръкчетата индрише, които носят мир и лекота, а после идват карамфиловите пъпки – огнените пазители на силата.

Наливам червеното домашно вино, докато покрие всичко и усетя, че глината го приема.
Добавям меда, тъмния и ароматен, който се стича бавно като златна нишка.
Разбъркваме внимателно, защото глината е жива и така вплита нишките й в енергията на виното.

После покривам гърлото с чисто ленено платно, не капак – за да може сместа да диша.
Оставям гърнето на тъмно и прохладно място за 14 дни на тъмно и прохладно място - преди са изпозвали зимник, а сега място където прецените, че е подходящо!

През няколко дена сместа се разклаща!

След две седмици имате готов Огнен еликсир!
Течността вече е тъмно рубинена, с дълбок аромат, в който се усеща и земята, и слънцето.

Срокът е около 3 месеца, ако не е изложен на пряка светлина или топлина (при нас никога не е оставало толкова време, така че, наистина не знам какво става с еликсира след този срок)


Ползвате, когато имате нужда!

Преливате малко в тъмна стъклена бутилка, затваряте плътно и съхранявате в хладилник!


Прием (лечебен и укрепващ):

един напръстник (около 30 мл) сутрин преди хранене

един напръстник (около 30 мл) вечер преди лягане

Курс: две седмици, след което се прави пауза от седмица.
При силно изтощение или анемия курсът може да се повтори още веднъж.


За децата когато са болни, давам по 1 супена лъжица, размесена в малко чай сутрин и вечер за три дни!


Съставките на еликсира във фитотерапията

Червено цвекло (Beta vulgaris L.)
Цвеклото е един от най-ценните натурални източници на беталаини – природни антиоксиданти, които защитават клетките от оксидативен стрес и подпомагат образуването на червени кръвни клетки. Във фитотерапията се използва за повишаване на хемоглобина, пречистване на кръвта и подкрепа на чернодробните функции. Регулира обмяната на веществата и подобрява общата жизненост.

Червено вино (Vitis vinifera L.)
В умерени количества червеното вино е лечебно средство – богато на ресвератрол и полифеноли, които действат антиоксидантно и сърдечнозащитно. Подобрява кръвообращението, разширява съдовете и улеснява усвояването на активните вещества от билките. В еликсира то служи като естествен проводник на силата на растенията.

Пчелен мед (Mel depuratum)
Пчелният мед е жив продукт с високо съдържание на ензими, витамини и микроелементи. Във фитотерапията се използва като средство за укрепване на имунната система, поддържане на енергийния баланс и регенерация на тъканите. В еликсира медът има ролята на естествен стабилизатор – омекотява вкуса, уравновесява действието на виното и прави сместа по-благородна.

Индрише (Pelargonium roseum)
Розовото индрише има лек спазмолитичен, противовъзпалителен и успокояващ ефект. Подпомага функцията на нервната и ендокринната система, благоприятства хормоналния баланс и намалява психоемоционалното напрежение. Използва се още за подобряване на микроциркулацията и сърдечната устойчивост. В еликсира то внася хармония между огъня на виното и мекотата на меда.

Карамфилови пъпки (Syzygium aromaticum L.)

Карамфилът съдържа евгенол – мощно естествено съединение с антимикробно, затоплящо и противовъзпалително действие. Стимулира кръвообращението, облекчава болката и подкрепя храносмилателната система. В еликсира играе ролята на енергетичен катализатор – събужда сместа, запечатва силата ѝ и я пази от разваляне.Приложение на Огнения еликсир на Графиня Дьо Шарки – през погледа на Лечителката и фитотерапевта

Огненият еликсир е жива настойка от земя и слънце – смес от вино, цвекло, мед и ароматни растения, която въздейства едновременно на кръвта, сърцето и жизнената енергия.
Той е пример за лечебна алхимия, в която природните елементи се съединяват, за да възстановят вътрешния ритъм на тялото.


Приложение
Подпомага кръвообразуването и повишава нивата на желязо

Благодарение на високото съдържание на беталаини и микроелементи от цвеклото, еликсирът стимулира образуването на червени кръвни клетки и подобрява снабдяването на организма с кислород.
Подходящ е при анемия, отпадналост, нисък хемоглобин и обща слабост.

*Цвеклото носи в себе си червения пламък на беталаините — пигменти, които съвременната наука е доказала, че действат като тиха защита за клетките, кръвта и черния дроб. В сместа на еликсира те работят невидимо, но мощно — като корен, който шепне: „живей“.


Подобрява кръвообращението и сърдечната дейност

Комбинацията от вино и карамфил активира циркулацията и укрепва капилярите.
При умерен прием еликсирът подпомага сърдечния мускул и балансира кръвното налягане.
Традиционно се използва през зимните месеци при хора със студени крайници и бавна периферна циркулация.


Подкрепя черния дроб и естественото пречистване на организма

Беталаините и пчелният мед активират ензимните функции на черния дроб, подпомагат детоксикацията и регулират обмяната на веществата.
Подходящ е при усещане за тежест, след антибиотичен курс или след продължително физическо и психическо натоварване.


Балансира нервната система и женската енергия

Ароматът на индришето и нежното действие на виното създават усещане за вътрешен покой и топлина.
Еликсирът има благотворен ефект при нервна преумора, напрежение и хормонален дисбаланс, подпомага женската конституция в студените сезони.


Повишава общата жизненост и усещането за топлина

Огненият еликсир действа като естествен тоник на организма.
Събужда жизнената енергия, загрява отвътре и връща усещането за сила и бодрост.
Може да се приема профилактично през зимата или при състояния на изтощение и липса на жизнен тонус.


Този еликсир не е просто напитка – той е живо средство, което носи паметта на огъня и земята.
Всеки негов прием е малък ритуал за връщане към вътрешния център на човека – там, където топлината и животът се срещат.


Нишките на времето

Тази рецепта е част от живата памет на едно семейство, но и от голямото знание на онези, които са вярвали, че всяка храна и напитка е дар, а не просто средство.
В нея са вплетени ръцете на дядо Иван, търпението на баба Кина и моето съвременно разбиране за билковата алхимия.
Когато я приготвям, усещам как през аромата на виното и меда говорят онези, които вече ги няма – но нишките им още свързват времето.


Огненият еликсир не е просто напитка.
Той е живо свидетелство, че традицията може да се съхрани и обнови, когато е предадена с любов и знание.
И всяка глътка от него е напомняне, че кръвта носи паметта на рода – и пламъка на живота, който никога не угасва.


Природата като съветник 

Това не е просто домашна настойка.
Това е еликсир, в който земята, слънцето и човекът си подават ръка.

Червеното цвекло събужда кръвта – наситена с беталаини и желязо, то помага на тялото да си върне цвета и силата.
Червеното вино, богато на полифеноли, отваря съдовете и носи топлина към крайниците, там, където животът често застива през зимата.
Медът, събран от пчелите в билковите градини, внася мекота, защита и светлина – балансира огъня на виното и прави напитката благородна и жива.
Индришето хармонизира ума и сърцето, успокоява напрежението и връща равновесието в тялото.

Карамфиловите пъпки, огнените пазители на сместа, раздвижват кръвта, пречистват дъха и запечатват силата на всички останали съставки.
Те са искрата – тази малка, ароматна защита, която не допуска студа в тялото и пази живота в движение.


В този еликсир природата говори ясно – чрез аромат, вкус и въздействие - кръвта се избистря, сънят се успокоява, лицето добива цвят, а тялото се усеща по-топло и леко.
Той не е само напитка за здраве, а напомняне, че човекът е част от живия кръговрат на земята – и че лекът идва, когато се вслушаме в ритъма ѝ.


Бъдете здрави!

из Сборник "от ..старите тефтери на дядо...и нещо от мен - Елионора Недялкова"


Важни съвети от фитотерапевта

За да има резултат дадено лечение - като фитотерапевт уточнявам, че всяко тяло е индивидуално и преди всякакъв прием на билки е необходима консултация с фитотерапевт!

Бъдете отговорни към живота и здравето си - не препоръчвам САМОДИАГНОСТИРАНЕ И САМОЛЕЧЕНИЕ!


Изготвил: инж. Елионора Недялкова (Графиня Дьо Шарки), консултант-фитотерапевт


Огненият еликсир на Графиня Дьо Шарки
Огненият еликсир на Графиня Дьо Шарки
Сподели

Коментари

Изпрати