Рецепта за алкохолна настойка с Гулия (Земна Ябълка) – изпитана мъдрост от Лечителката към наследницата
Баба Кера – Лечителката, чиято мъдрост е оцеляла през "забранените" години (по време на соца, народните лечители бяха гонени и наказвани), ми завеща не само знанията си, но и любовта към лечебните растения.
Като нейна наследница, с радост споделям с вас една от най-ценните й рецепти – алкохолна настойка с гулия (земна ябълка).
Изпитана през времето, тази рецепта не само възстановява метаболизма и подпомага за изчистване на организма, но е и изключителен помощник за укрепване след боледуване и контрол на теглото.
Рецептата е част от Алманаха Сборник "от ..старите тефтери на дядо...и нещо от мен - Елионора Недялкова"
Тази рецепта за алкохолна настойка с гулия идва от баба Кера, която беше обикновена жена, но с дарбата да познава билките и тяхната сила.
Спомням си как седяхме заедно в стаичката й, докато тя разказваше истории за стари времена, когато хората разчитаха на природата за всичко – от храна до лек за болестите си.
„Гулията е не само за ядене – тя помага на тялото да се възстанови“, казваше баба Кера, докато подготвяше грудките.
Тази настойка не беше просто рецептата й – беше нейният начин да помага на хората около себе си.
След тежки боледувания или когато някой искаше да свали тегло и да се почувства по-добре, баба Кера винаги препоръчваше тази тинктура.
„Чисти, пречиства и дава сила“, казваше тя, докато внимателно разбъркваше буркана с настойката.
Днес, когато споделям тази рецепта с вас, предавам част от наследството на баба Кера – просто и истинско, както беше самата тя.
Надявам се тази настойка да ви даде здравето и силата, които тя винаги е търсила за всички около нея.
Гулията (Helianthus tuberosus L.) е растение, което впечатлява с богатия си хранителен и терапевтичен профил.
Тя е ценен източник на инулин – природен полизахарид, който представлява около 95% фруктоза.
Инулинът е уникален природен полизахарид, състоящ се от 95% фруктоза.
Инулинът в земната ябълка действа като пребиотик – стимулира растежа на полезните бактерии в чревната флора. Той също така спомага за усвояването на калция в организма, намалява триглицеридите и холестерола, както и препятства растежа на различни видове рак.
Инулинът намалява нивата на триглицеридите и холестерола, като предотвратява натрупването на лошия холестерол в кръвоносните съдове. Редовният прием на продукти от гулия може да помогне за подобряване на липидния профил на кръвта и да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.
Освен инулин, в топинамбура се съдържат и много други полезни биологично активни съединения: фибри, желязо, силиций, цинк, магнезий, калий, фосфор, калций, витамините B и C, пектин, органични киселини и аминокиселини - богата на протеини, включително основните аминокиселини валин, триптофан, хистидин, изолевцин, лизин, метионин, аргинин и фенилаланин.
Съдържа и въглехидратен комплекс на базата на фруктоза и неговите полимери (фруктоолигозахариди и инулин).
Благодарение на ниската си калоричност и състава, сходен с този на меда, гулията е отлично средство за поддържане на теглото и здравословен метаболизъм.
Алкохолът в тинктурата действа като извличащо и консервиращо средство, което запазва активните съставки на гулията и ги прави лесно усвоими от организма.
Тинктурата се използва основно след тежко боледуване, за укрепване на организма и най-вече за отслабване.
Този алкохолен извлек възстановява метаболизма на тялото, като изчиства отровите, токсините, шлаките и тежките метали.
Правилната работа на черния дроб и панкреаса са в основата на метаболизма – при неправилното им функциониране може да доведе тялото до болести като рак, хормонален дисбаланс, депресия, безпокойство, проблеми на имунната система, лошо храносмилане и много други симптоми.
За това е добре като профилактика да се приема сиропът, тинктурата или самата грудка на гулията – като храна.
Приложения и ползи на алкохолния извлек от гулияАлкохолният извлек от гулия се препоръчва при:
- Заболявания на черния дроб и панкреаса
- Ендокринни и сърдечно-съдови проблеми – регулира холестерола и намалява риска от атеросклероза и хипертония
- Диабет – спомага за поддържане на стабилни нива на кръвната захар и подобрява инсулиновата чувствителност
- Анемия и бъбречни проблеми – укрепва кръвообращението и подпомага елиминирането на камъни и токсини
- Стомашно-чревни заболявания – подобрява микрофлората на червата и подпомага храносмилането
- Затлъстяване и подагра – активира метаболизма и редуцира натрупването на мазнини
Необходими съставки:
- 1 кг прясно извадени грудки от гулия (земна ябълка)
- Домашна ракия с висок градус или обикновена водка
Начин на приготвяне:
- Измийте обилно грудките и ги настържете на ситно ренде.
- Поставете настърганите грудки в стъклен съд, например трилитров буркан.
- Залейте ги с домашна ракия или водка, така че течността да покрие напълно грудките.
- Оставете сместа да престои един месец на тъмно и прохладно място, като периодично разклащате съда.
- След изтичане на периода, прецедете тинктурата през тензух или ситна цедка и я съхранявайте в стъклен съд с капак.
- За профилактика (след боледуване): по 20 капки сутрин и вечер 15-20 минути преди хранене в малко домашна лимонада за период от 1 месец.
- След тежко боледуване: Приемайте по 20 капки 15-20 минути преди хранене . Продължете приема за един месец и след това се консултирайте за евентуално продължение.
- За отслабване: Комбинирайте приема на тинктурата с промяна в хранителния режим, включително супи и салати с гулия. Приемайте по 20 капки 15-20 минути преди хранене3 пъти дневно и включете смокини и кайсии в диетата.
- При тумор или рак на черния дроб: Приемайте по 20 капки 15-20 минути преди хранене 4 пъти на ден с препоръчани билки.
(Ако болният е с тумор или рак на черния дроб да я пие с дадените му билки по 1 супена лъжица 4 пъти дневно и след 3 месеца като го види доктора пак да дойде да го види болния и да прецени по вида му какво да му препоръча.)
Приемът на алкохолен извлек от гулия не се препоръчва при индивидуална непоносимост към съставките.
Винаги се консултирайте със специалист или фитотерапевт преди започване на билкова терапия.
Като фитотерапевт и наследница на знанията на баба Кера, бих искала да подчертая, че тинктурата от гулия е мощно средство за подпомагане на организма и възстановяване на метаболизма.
Приемът й трябва да бъде съобразен с индивидуалните нужди и състояние на организма.
Не забравяйте, че всяка билкова терапия изисква внимание и консултация със специалист, за да се извлече максимална полза и да се избегнат нежелани ефекти.
Грижата за здравето ви започва с правилния избор и отговорността към собственото ви тяло.
Бъдете здрави!
Из Сборник "...от старите тефтери на дядо...и нещо от мен" Елионора Недялкова
Като
фитотерапевт уточнявам, че всяко тяло е индивидуално и преди всякакъв
прием на билки е необходима консултация с фитотерапевт!
Бъдете отговорни към живота и здравето си - не препоръчвам САМОДИАГНОСТИРАНЕ И САМОЛЕЧЕНИЕ!
изготвил: инж. Елионора Недялкова - консултант - фитотерапевт